Externe links in nieuw venster

We worden ouder en diverser en dat brengt uitdagingen met zich mee. Die uitdagingen kunnen we niet alleen vanuit de zorg oplossen. We hebben ook gemeenten, scholen, bedrijven, woningbouwcorporaties en ouderen zelf nodig om te komen tot een leeftijdsvriendelijke samenleving. Dit vraagt om domeinoverstijgend samenwerken. Maar hoe doe je dat?

Hier vind je inspiratie, tools en achtergonden over samenwerken aan leeftijdsvriendelijke gemeenschappen.


 
“Het blijkt dat veel mensen willen helpen, maar dat  ze wel een uitnodiging nodig hebben om zich daadwerkelijk in te gaan zetten als vrijwilliger”
Projectleiderlokale netwerken
Hoe wordt er in lokale netwerken mét ouderen al gewerkt aan een leeftijdsvriendelijke gemeenschap?  Dat burgers samenwerken aan complexe maatschappelijke thema’s lijkt tegenwoordig een vanzelfsprekendheid. Maar, hoe doe je dat in de dagelijkse praktijk van een transdisiciplinair samenwerkingsverband of lokaal netwerk?


“Kleurrijk. Tot het einde, blijft het leven kleurrijk.”
Oudere burgerDe metafoor ‘samenwerken als een bos’ kan helpen om anders te kijken naar transdisciplinaire samenwerkingen. Hoe werkt dat precies?
Als community leerden we samen met lokale netwerken in het hele land. Wat deden we precies?

Leren samenwerken kost tijd en voelt soms als vertragen, maar is uiteindelijk duurzamer!

Oudere burgerWaar liggen kansen om samen met onderwijs aan Age-friendly Communities te bouwen?
“Het enige wat we doen, is de substantie van de ouderen die met pensioen gaan onttrekken aan de samenleving. Die kennis verdwijnt. Dus we zijn niet circulair bezig”

Oudere burger

Creatieve werkvormen kunnen in lokale netwerken nieuwe energie en andere kennis brengen. Lees hier hoeVruchtbare samenwerking tussen lokale netwerken en onderzoekers vindt vaak plaats via (participatief) actieonderzoek. Lees meer over deze benadering

Over
Op deze website vind je praktische handvatten, wetenschappelijke kennis en ervaringen van mensen die al werkten aan leeftijdsvriendelijke gemeenschappen in Nederland. 
Dit zijn lokale netwerken die werken aan leefomgevingen die zijn afgestemd op de behoeften en vereisten van (oudere) burgers. 

De Engelstalige naam Age-friendly Community verwijst naar de wereldwijde  Age-friendly World beweging, die in 2007 startte vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  

De WHO verbindt met dit programma transdisciplinaire samenwerkingsverbanden mét burgers, vanuit het motto: ‘Een wereld waarin je ouder wilt worden’.


Wie zijn wij?
De Nederlandse leergemeenschap Age-friendly Community startte vanuit een dynamische kennissynthese. Dit is een participatieve en dynamische meta-analyse waarbij betrokkenen uit allerlei contexten actief samen met en van elkaar leren.

De principes van participatief actieonderzoek zijn als basis gebruikt.

Drs. Marielle Schuurman, dr. Barbara Groot en prof.dr. Tineke Abma verbonden in deze dynamische kennissynthese 110 lokale netwerken (gefinancierd door ZonMw), die werkten aan leeftijdsvriendelijke gemeenschappen. 

Samen leerden we op allerlei creatieve manieren over transdisciplinair samenwerken mét (oudere) burgers.  

   

ontwerp & realisatie
Johanne de Heus en Marielle Schuurman
 

© Age-friendly Community
2024