Externe links in nieuw venster



Verhalen uit de praktijk

In het land wordt overal gebouwd aan age-friendly communities. Om een inkijkje te krijgen in een aantal netwerken, hierbij een paar verhalen.



Beter Thuis Loosduinen
‘Korte lijntjes zijn essentieel’

Samenwerking tussen zorg en welzijn is essentieel, zodat ouderen op een goede en veilige manier langer thuis kunnen wonen. Reden voor het lokale Haagse netwerk Beter Thuis Loosduinen om hier sinds 2016 aan te bouwen.

Lees meer




GENERO
In gesprek over de dag van morgen met het wensenboekje

Hoe krijgen zorg- en welzijnsprofessionals een beter beeld van wat ouderen belangrijk vinden in hun leven? En hoe kun je ervoor zorgen dat het ook gemakkelijker wordt voor de doelgroep om hier zelf over na te denken of over te praten?

Lees meer



Kleurrijk Almere
‘Goed luisteren naar verhalen en ervaringen van oudere migranten is goud waard’

Netwerk Kleurrijk Almere wil de zorg en het welzijnsaanbod voor ouderen met een migratieachtergrond verbeteren. In het project spelen ervaringsdeskundigen van diverse herkomst een sleutelrol.

Lees meer


Ouderenzorgnetwerk Dichteren
‘Wijkbewoners praten niet alleen mee, ze komen ook met praktische oplossingen.’

Zorgen dat ouderen langer in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en manager blijven van hun eigen leven: dat is het doel van het Ouderen Zorg Netwerk Dichteren in Doetinchem. ‘Welzijn is minstens zo belangrijk als goede medische zorg.’  

Lees meer


Yn’e Buorren
Hoe lokaal netwerk ouderen regie geeft over eigen zorgproces

Het netwerk Yn’e Buorren 2.0 in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel is een lokaal netwerken.  




Hilversumse Meent
Levensloopbestendig wonen


Hoe zorg je ervoor dat ouderen zo plezierig mogelijk in hun wijk kunnen blijven wonen, met de juiste zorg en ondersteuning? In Hilversum heeft een huisarts samen met andere zorg- en welzijnsverleners een lokaal netwerk opgezet om de wijk levensloopbestendig te maken.

Lees meer











Over
Op deze website vind je praktische handvatten, wetenschappelijke kennis en ervaringen van mensen die al werkten aan leeftijdsvriendelijke gemeenschappen in Nederland. 
Dit zijn lokale netwerken die werken aan leefomgevingen die zijn afgestemd op de behoeften en vereisten van (oudere) burgers. 

De Engelstalige naam Age-friendly Community verwijst naar de wereldwijde  Age-friendly World beweging, die in 2007 startte vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  

De WHO verbindt met dit programma transdisciplinaire samenwerkingsverbanden mét burgers, vanuit het motto: ‘Een wereld waarin je ouder wilt worden’.


Wie zijn wij?
De Nederlandse leergemeenschap Age-friendly Community startte vanuit een dynamische kennissynthese. Dit is een participatieve en dynamische meta-analyse waarbij betrokkenen uit allerlei contexten actief samen met en van elkaar leren.

De principes van participatief actieonderzoek zijn als basis gebruikt.

Drs. Marielle Schuurman, dr. Barbara Groot en prof.dr. Tineke Abma verbonden in deze dynamische kennissynthese 110 lokale netwerken (gefinancierd door ZonMw), die werkten aan leeftijdsvriendelijke gemeenschappen. 

Samen leerden we op allerlei creatieve manieren over transdisciplinair samenwerken mét (oudere) burgers.  

   









ontwerp & realisatie
Johanne de Heus en Marielle Schuurman
 

© Age-friendly Community
2024