Creatieve samenkomst

Wat een dag! Op 19 september 2022 bezochten maar liefst 60 betrokkenen de eerste fysieke bijeenkomst van Age Friendly Community. In interactieve werksessies werd samen geleerd over participatie van ouderen in lokale netwerken. In de ochtend gaf prof.dr. Tineke Abma o.a. een lezing en gaven we een doorkijkje in het programma.

In de middag werd in creatieve werksessies samen geleerd door het maken van podcasts, tableaux vivants en empathy mapping. Via deze methoden was er ruimte voor inhoudelijke verdieping en uitwisseling. Een kleine impressie van deze waardevolle dag!

” Vandaag werd ik aangenaam uitgedaagd door #zonmw, #lumc en #leydenacademy over netwerkzorg rondom ouderen. Verrassende en inspirerende werkvormen!”

In tableaux vivants werden de (machts)verhoudingen tussen ouderen, mantelzorgers en professionals verbeeld. Fotograaf Janine Schrijver legde de dynamiek vast in beeld.

Inhoudelijke inzichten

Naast veel uitwisseling werden ook inzichten gedeeld over participatie en conflicten in netwerken, over participatie van ouderen met een migratieachtergrond en over dilemma’s waar initiatiefnemers of deelnemers van lokale netwerken tegenaan lopen.

Een aantal inzichten van deelnemers:

“Geef verschillende netwerkleden een duidelijke eigen rol passend bij zijn/haar kunnen. Bijvoorbeeld: neem als netwerkcoördinator niet alles op je, maar kijk of je trekkers per onderwerp kunt aanstellen passend bij zijn of haar (dagelijks) werk en interesses. En dat geldt ook voor de vertegenwoordigers van de doelgroep. Geef ook hen een specifieke rol en taak passend bij de persoon. Daarmee creëer je eigenaarschap en houd je iedereen betrokken en enthousiast.”

“Ik merkte weer hoe lastig het is om vanuit een ander perspectief te denken, bijvoorbeeld de oudere met een migratieachtergrond. Ook al hebben we een werkvorm gekozen die zou helpen, toch gingen we weer vanuit onze professional-rol denken.”

De zorg voelt zich verantwoordelijk om voor ouderen er te zijn. Maar ze kunnen het niet alleen. En dat is heel frustrerend. We praten hier eigenlijk niet over.”

Alle deelnemers kregen bij binnenkomst een reisdagboekje, om inzichten, vragen en quotes in op te schrijven. Tijdens de dag werden deze gedeeld met elkaar. Wil je ook een boekje en je inzichten ook met deze community delen? Mail ons.

” Conflict is een uitnodiging om elkaar beter te leren kennen”

Alle betrokkenen houden een reisdagboekje bij de komende periode

Creatieve werksessies

In creatieve werksessies werden podcasts gemaakt (ja echt, in een uur! Mét muziek!), gewerkt met opstellingen en tableaux vivants en werd de methode empathy mapping in een kleine groep nader onderzocht en uitgeprobeerd. Deelnemers waren enthousiast over deze werkvormen, de kracht van het samen maken zorgt voor andere aspecten van kennis die zo de ruimte krijgen.

Age Friendly Community

Het was een dynamische dag, vol energie, herkenning en steunende ontmoetingen. Heb je de dag gemist? Niet getreurd, we organiseren de komende anderhalf jaar nog meer bijeenkomsten. Tussentijds delen we de inzichten zoveel mogelijk op deze website en via nieuwsbrieven. Ook verzamelen we de werkvormen, zodat je deze ook in je eigen wijk en netwerk kunt gebruiken om eens op een andere manier samen aan de slag te gaan.

Themabijeenkomsten

Naast algemene bijeenkomsten zoals deze, denken we ook na over het organiseren van ontmoetingen over specifieke onderwerpen zoals duurzaamheid: hoe zorg je dat het doorgaat als je project stopt? Ook aan de thema’s wonen en technologie zullen we binnenkort aandacht besteden.

Samen toekomst maken?

Vervolgbijeenkomst is de strategieochtend op 5 oktober in Amersfoort. Op deze ochtend verkenden we samen met jullie op welke manier we graag met en van elkaar willen leren. Dit was een van de kansen om mee richting te geven aan de koers en de kaders van onze leergemeenschap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: